Atrakcja na wesele: słodkie stoły

Już od dłuższego czasu słodkie stoły są standardem na weselach w naszym kraju. Co prawda nie jest to nasza tradycja, a amerykańska, jednak przypadła do gustu również nam. Osobno postawiony stół ze słodkościami jest przyjemny dla oka oraz pozwala na skosztowanie wszystkiego, co nam wpadnie w oko. Dla tych par, które rozważają umieszczenie takiego stołu, mamy kilka wskazówek.

Funkcjonalność

Słodki stół umieszczany jest w sąsiedztwie miejsca, gdzie siedzą goście. Powinni mieć go w zasięgu wzroku. Również dotarcie do swojego miejsca ze słodkościami na talerzyku nie powinno sprawić problemu. Jeżeli jedyna droga prowadzić będzie przez parkiet, dotarcie z nieuszkodzonym muffinem do stolika może okazać się „mission impossible”. Dobre są miejsca nieco na uboczu, ponieważ podchodząc do słodkiego stołu goście mają okazję do porozmawiania ze sobą i odpoczynku w trakcie zabawy.

Styl

Skoro słodki stół jest częścią tego, co znajduje się w sali, również powinien być przystrojony tak jak jej pozostałe elementy. Wszelkie ozdoby, kwiaty, dekoracje umieszczone zatem zostaną także na nim. Wesele tematyczne daje też możliwość przygotowania słodkiego stołu w danym klimacie. Jeżeli zatem, przykładowo, tematem przewodnim jest jesień, inspiracją mogą stać liście i dojrzałe owoce jesieni, jak śliwki czy jabłka. Na słodkim stole nie może wtedy zabraknąć ponczu, szarlotki, czy muffinów z kremem śliwkowym. Do tego dekoracje jesienne i podobna kolorystyka.
Pamiętajmy o tym, by słodycze pasowały do tematyki stołu. Jeżeli jest on elegancki, w stylu glamour, niekoniecznie będą na mi dobrze wyglądać lizaki lub żelki. Podobnie na przaśnym, rustykalnym stole razić będą fikuśne praliny posypane połyskującymi koralikami.

lucas-alexander-15978 karly-gomez-216609

Zawartość

Po pierwsze – umieszczenie słodkiego stołu nie oznacza, że mamy rezygnować z tortu. Wręcz przeciwnie – tort jest głównym słodkim deserem imprezy. Trendy są takie, by na stole znalazły się niewielkie muffiny, ciastka, a nawet lizaki. Goście powinni mieć możliwość skosztowania niewielkich porcji deserów, co pozwoli im na spróbowanie wielu smakołyków.
Z pewnością uczynimy wielki ukłon w stronę osób, które mają różnego rodzaju diety, jeżeli weźmiemy je pod uwagę. Warto przygotować kilka propozycji dla tych, którzy nie jedzą glutenu, wyrobów pochodzenia zwierzęcego czy cukru. Nie sposób zadowolić wszystkich, jednak miło będzie tym, którzy często na tego typu imprezach nie mają co jeść.

Cena

Koszt słodkiego stołu zależy od tego, czy przygotowujemy go sami, czy zamawiamy do tego celu firmę. Własnoręcznie wykonane ozdoby i upieczone oraz zakupione słodkości nie przekroczą w sumie 1000 zł na średniej wielkości weselu. Z kolei korzystając z usług firmy będziemy musieli rozbić skarbonkę i wyjąć z niej nawet 3000 zł. Najbardziej spójny efekt osiągniemy, gdy zarówno dekorację sali, jak i stołu przeprowadzać będzie jedna firma. Dzięki temu wszystko będzie do siebie pasować.

Podziel się artykułem: Share on FacebookPin on PinterestGoogle+Tweet about this on TwitterPrint this page
Dodaj komentarz