Jak wybrać tort weselny?

Podczas organizacji wesela musimy dokonać mnóstwo wyborów i podejmować wiele decyzji, od których będzie zależało to, jak wyglądać będzie dzień ślubu. Najważniejsza jest zazwyczaj sukienka, muzyka, wystrój sali, fotograf i wreszcie tort. Moment wniesienia tortu weselnego na salę i zaprezentowanie go gościom jest zazwyczaj jednym z głównych punktów programu. Zazwyczaj jest duży, spektakularny i dopasowany wyglądem do charakteru całej imprezy. Warto zastosować się do kilku wskazówek, które pomogą wybrać odpowiedni tort oraz jego dekorację i efekty świetlne, gdyż jego wyjątkowość polega również na tym, że jest typowo weselny.

Rozmiar i ilość

Właściwie od tego należy zacząć. Każdy gość powinien dostać przynajmniej symboliczny kawałek tortu. Trzeba zatem wziąć pod uwagę liczbę planowanych gości i przeliczyć ile ciasta potrzebujemy, aby nikt nie został z pustym talerzykiem. Jeżeli planujemy zostawić kilka kawałków, chociażby dla tych, których na krojeniu tortu nie było, należy to również wziąć pod uwagę. Sytuacja, gdy część tortu zostanie, nie jest problematyczna – można przecież obdarować nim gości wychodzących z wesela. Natomiast krępujący byłby moment, gdy zabrakłoby tego najważniejszego na weselu ciasta, a część osób jeszcze nie otrzymała choćby symbolicznego kawałka.

fot.imagesource.com

fot.imagesource.com

Kto go wykona?

To również zasadnicza kwestia. Robić tort samodzielnie, czy zlecić to zadanie profesjonalistom? Jeżeli mamy wśród bliskich osób kogoś, kto zajmuje się na co dzień cukiernictwem, nie jest to zły pomysł. Jeżeli natomiast oddajemy przygotowanie tortu w ręce amatora, musimy być bardzo ostrożni. Jeżeli zatem pragniemy mieć pewność, że tort będzie gotowy na czas i wykonany perfekcyjnie, warto zamówić go w cukierni. Profesjonalista zrealizuje naszą wizję, doradzi i wszystko przygotuje zgodnie z zasadami sztuki cukierniczej. Być może zdecydujemy się na alternatywną formę tortu, jak choćby popularne w ostatnim czasie wieże z muffinów.

cake-544725_640

Wygląd i kształt

Kreatywny cukiernik, który posiada doświadczenie w przygotowaniu tortów weselnych, jest w stanie przygotować najbardziej finezyjne dekoracje i kształty. Można przejrzeć magazyny ślubne i inspiracje w internecie, aby jasno sprecyzować swoje oczekiwania. Warto również wcześniej wybrać figurkę, która stanie na szczycie tortu. Od jej rozmiaru i położenia może zależeć projekt ciasta i jego forma. Wygląd tortu warto dopasować również do stylu całej imprezy. Przykładowo, jeżeli mamy wesele wesele w stylu rustykalnym, idealny będzie tort ozdobiony kwiatami, w odcieniach zieleni. Warto, by jego kolor zgrany był z wystrojem sali. Figurki, które znajdują się na torcie mogą również być zabawne, albo związane z zamiłowaniami państwa młodych. Zapaleni motocykliści mogą wybrać figurkę z motorem, a fani piłki nożnej postaci z piłką na kawałku murawy.

Smak

Ważny jest nie tylko wygląd i dekoracja, ale i smak tortu. To już jest kwestia indywidualna. Może być to czekolada, owoce, śmietana. Jeżeli tor jest kilkuwarstwowy, można każdą wykonać w innym smaku, wtedy goście będą mieli możliwość wybrania tego, który im najbardziej odpowiada.

Podziel się artykułem: Share on FacebookPin on PinterestGoogle+Tweet about this on TwitterPrint this page
Dodaj komentarz